Meteorológiai tudástár
Kapcsolat
Kecskemét klímája (Utoljára módosítva:2016.09.14.)
A klimatológia a légkörr fizikai folyamatai által hosszabb időn át előidézett légköri állapotok objektív módon jellemezhető tulajdonsáaival foglalkozó tudományág, a meteorológia szerves része. Egy hely éghajlatát annak földrajzi szélessége (az Egyenlítőtől való távolsága), tengertől való távolsága, a nagytérségű légkörzés hatása és a tengerszint feletti magassága határozza meg. A fenti tulajdonságok összessége alapján az egyes helyek klímatípusokba sorolhatók. A klímatípusokat a XX. századtól kezdve, a vizsgált helyszínek eltérő vegetációja és vízmérlege alapján különböztetjük meg.

Tovább a teljes cikkhez

Kecskemét levegőminőségének állapota - a város levegőjének troposzférikus ózon, és nitrogén-oxid koncentrációja (Utoljára módosítva:2015.03.25.)
Kecskemét a Duna-Tisza köze egyik regionális központja, az ország mértani közepétől alig 40 km-re. A város adottságainak megfelelően hagyományosan a mezőgazdaság, és az azzal kapcsolatos ipar (konzervipar, baromfifeldolgozás) volt a város húzóágazata. Az 1950-es évektől kezdve megindult azonban többek között a zománc és kádgyártás, valamint a mezőgazdasági gépgyártás is. A rendszerváltás után Kecskemét gyors, az országos átlagot meghaladó fejlődésnek indult. Sorra telepedtek meg a kisebb-nagyobb ipari üzemek, gyárak a város mellett. Kecskemét jelenlegi iparát első sorban a 2012-ben átadott Mercedes-Benz gyár, és kiszolgáló üzemei határozzák meg, bár konzerv- (Univer-Products ZRt., Zwack Pálinkamanufaktúra) és építő-szolgáltató ipara (KÉSZ Ipari épületgépészeti KFT) sem elhanyagolható. Kecskemét északkeleti határában fekszik Magyarország legnagyobb katonai repülőtere. A városközpontban az elmúlt években komoly revitalizáció történt, a gépjárműközlekedést egyre nagyobb területről tiltják ki.

Tovább a teljes cikkhez

Fagyos Április (Utoljára módosítva:2017.04.20.)
2017. 04. 17 és 20 között egy ciklon alakította a Kárpát-medence időjárását, hideg, szeles csapadékos időjárást okozva. Ritka, de nem példanélküli a jelenség - pár szóban erről:

Tovább a teljes cikkhez

Kora tavaszi fagyelőrejelzés és légleszívásos fagyelhárítás (Utoljára módosítva:)
A mezőgazdaságban az áprilistól októberig tartó időszakban fontos szerepe van a talajmenti fagyra vonatkozó figyelmeztető előrejelzésnek. A szabvány szerint két méteren mért hőmérsékletet, illetve annak változását több tényező együttesen határozza meg. Ezek a tényezők, a besugárzás (amit a napmagasság, felhőzet, domborzat határoz meg), a hőmérsékleti advekció (szél- és hőmérsékleti mezőkből következtethető), albedó (ami a felszín sugárzásvisszaverő képességét jellemző mérőszám, és a felszíntípus, növényzet, hótakaró függvénye), a párolgás intenzitása (felső talajréteg vízzel való telítettségének mértéke), függőleges mozgások (fel-, illetve leáramlás, csapadékhullás).

Tovább a teljes cikkhez

Sportolók teljesítményének ingadozása hidegfront hatására (Utoljára módosítva:)
Az emberi szervezet az anyagcsere-folyamatokon keresztül folyamatosan kapcsolatban van a környezetével. Az emberi test termodinamikai változói függnek a környezet termodinamikai változóitól, így a vizsgálat szempontjából az emberi test nyílt termodinamikai rendszernek tekinthető. Az időjárás megváltozásával megváltoznak a környezet állapothatározói. Az időjárás egyik ilyen markáns megváltozása egy időjárási front átvonulása. Időjárási frontnak nevezzük azt a jelenséget, ahol a légkör állapotjelzői törést szenvednek. Ilyen szoros kapcsolatot feltételezve természetesnek tekinthetjük, hogy az időjárás megváltozásával jár a bioritmus időszakos megváltozása is.

Tovább a teljes cikkhez

A katonameteorológia születése (Utoljára módosítva:2016.08.23.)
Az Országos Meteorológiai Szolgálat archívumában fellelhető térképek és európai megfigyelési adatok megerősítik, hogy valóban lehetett köd 1918. augusztus 8-án reggel, aminek a rejtekében az antant csapatok átvághattak a német vonalakon, bekerítve az állásokat.

Tovább a teljes cikkhez

Horgászmeteorológia (Utoljára módosítva:2015.10.13.)
A halak a gerinchúrosok törzsének egy nem rendszertani csoportja. Testük három testtájra tagolható. A testalakjuk változatos, ez nagyon jól tükrözi a különböző halfajok eltérő életmódját. A halak - mint minden élőlény - az anyagcseréjükön keresztül folyamatos kapcsolatban vannak az őket körülvevő közeggel, esetükben a vízzel, így a cikk szempontjából nyílt termodinamikai rendszernek tekinthetők. Természetesnek tekinthető tehát, hogy életritmusukra hatással vannak a szervezetükre is hatást gyakorló termodinamikai változók, mint a nyomás, vagy a hőmérséklet. A táplálkozás az életritmus szerves része. A vízi időjárás megváltozása, így közvetve vagy közvetlenól befolyásolja a kapást.

Tovább a teljes cikkhez

COP21 vagy 2015 Paris Climate Conference (Utoljára módosítva:2015.12.15.)
2015 decemberében Párizstól nem messze, Le Bourget településen tartják az ENSZ klímaváltozási konferenciáját, mely az ENSZ éghajlatváltozási keretegyegyezményének 21. éves ülése, valamint egyben a Kyotoi jegyzőkönyvet aláíró országok 11. találkozója.

Tovább a teljes cikkhez

dr. Tóth Tamás - A kisteljesítményű szélgenerátorok, szélmotorok alkalmazási lehetőségei az alföld keleti részén (Utoljára módosítva:2016.01.11.)
A napjainkban folyamatosan emelkedő energia es üzemanyag árak arra késztetik a lakosság, a vállalkozások es közintézmények egyre nagyobb részét, hogy költségeinek csökkentésére a takarékoskodás mellett más forrás felhasználásával részben vagy egészben fedezni tudja energiaigényét. Jelenleg a legkézenfekvőbb megoldás a megújuló energiaforrások használata, amely Magyarország esetében leginkább a biomasszára, a geotermikus, valamint a nap- es a szélenergiára terjed ki. Jelen tanulmányban, az Alföld keleti részén a szélenergia hasznosításának lehetőségei kerülnek előtérbe.

Tovább a teljes cikkhez

Népi időjóslás - hiedelmek valóságalapja (Utoljára módosítva:2015.09.13.)
1850 óta készítenek rendszeres műszeres időjárási feljegyzéseket Magyarországon. Ezeknek a műszeres meteorológiai adatsoroknak köszönhetően ellenőrizhetővé váltak a meteorológiai-klimatológiai témájú népi hiedelmek. Magyarországra vonatkoztatva többen végeztek ezzel kapcsolatban vizsgálatokat, melyekhez 100 éves adatsorokat (általában 1901-2000) vettek alapul.

Tovább a teljes cikkhez

© Ország Ferenc 2015-2016 Jogi nyilatkozat